Масляна відзначається як радісне свято. При слові «масляна» завжди представляється морозна зима, народні гуляння, мідні самовари і млинці з дірочками. Взагалі всі 7 днів Масляної мають певну назву і по-особливому святкуються:
Понеділок - зустріч. У цей день прийнято прикрашати опудало з соломи і починати пекти млинці.
Вівторок - загравання. В цей день молодь катається на санчатах і всі ходять один до одного в гості.
Середа - ласунка. У цей день зяті ходять на млинці до тещі.
Четвер - широкий розгул. Починається загальне святкування Масляної, що супроводжується хороводами, кулачними боями, балаганами і веселими іграми.
П´ятниця - тещині вечірки. Теща йде на млинці до зятя.
Субота - посиденьки зовиці. Зовиці йдуть в гості до молодих невісток, їдять млинці та отримують подарунки.
Прощена неділя - в цей день спалюють опудало і просять один у одного вибачення.
А тепер давайте розглянемо деякі рецепти млинців. Впевнена, що у кожної з нас є свої улюблені рецепти, тому, дівчатка, діліться ними. Поки є час - як слід підготуємося до такого смачного свята!
Тісто для млинців
1. Млинці на воді0,5 л кип´яченої теплої води,
3 шт яйця
2 ст. ложки рослинної олії
1,5-2 ст борошна
щіпка солі + щіпка цукру.
Приготування: збиваємо яйця, додаємо сіль, цукор, рослинну олію, вливаємо воду, поступово додаємо борошно.
Тісто має бути трохи рыдшим за сметану.
Випікаємо на розпеченій сковороді попередньо змастивши шматочком солоного сала, попередньо зіскобливши з нього сіль.
2. Млинці на молоці
0,5 л молока кімнатної температури,
2 шт яйця,
2 ст. ложки рослинної олії,
1,5-2 ст борошна,
щіпка солі + щіпка цукру,
1 / 3 ч. ложки соди гашеної.
Приготування: збиваємо яйця з цукром і сіллю, додаємо рослинну олію, додаємо молоко, додаємо соду і борошно.
Випікаємо на розпеченій сковороді попередньо змастивши шматочком солоного сала, попередньо зіскобливши з нього сіль.
3. Млинці на кефірі
0,5 л кефіру 2,5% жирності,
2 шт яйця,
2 ст. ложки рослинної олії,
1,5-2 ст борошна,
щіпка солі + щіпка цукру.
Приготування: збиваємо яйця з цукром і сіллю, додаємо рослинну олію, додаємо кефір, додаємо борошно.
Випікаємо на розпеченій сковороді попередньо змастивши шматочком солоного сала, попередньо зіскобливши з нього сіль.
Начинка для млинців
Напевно, у кожній сім´ї є свої улюблені начинки для млинців. Їх дуже багато. На будь-який смак!- Млинці з начинкою з печінки:
Приготування начинки: 400 гр печінки курячої або яловичої підсмажити, посолити. Окремо обсмажити моркву потерту на крупній тертці і цибулю. Обсмажену печінку прокрутити на м´ясорубці і змішати з цибулею та морквою.
- Млинці з сиром; млинці з сиром та родзинками:
Приготування начинки: 400 гр сиру 9% жирності змішати з 2 жовтками. Після того, як млинці звернемо конвертиком, раджу їх трохи обсмажити на вершковому маслі.
Якщо в сир додаєте родзинки, то попередньо пропарте їй окропом і промийте, а потім вже змішуйте з сиром.
- Млинці з ікрою:
У випечені млинці загортаємо червону ікру - ось і весь рецепт. Ще дуже цікаво виглядає, якщо млинці не загортати конвертиком, а зав´язати мошочком.
- Млинці з м´ясом:
Приготування начинки: 300 гр курячого філе відварюємо. 300 гр свинячої вирізки так само відварюємо. Подрібнюємо м´ясо в блендері або пропускаємо через м´ясорубку. Ріжемо цибулю півкільцями, смажимо. Змішуємо з м´ясом і загортаємо в млинці.
- Млинці з сьомгою:
Так само просто готуються, як і млинці з червоною ікрою. Сьомгу порізати на шматочки і загорнути в млинець.
- Млинці з грибами:
Приготування начинки: гриби ріжуться і обсмажуються з цибулею. Можна додати сметану і протушкувати з нею, вийдуть «вершкові» гриби. Можна до начинки з грибами додати тертий твердий сир. Тоді перед подачею млинці потрібно трохи прогріти, що б сир розплавився.
- Млинці з яблуками:
Приготування начинки: яблука очистити від шкірки, пересипати цукром, додати трохи води і тушкувати до їх м´якості. У кінці вже посипати корицею і перемішати.
- Млинці з маком:
Приготування начинки: саме основне в цій начинці - мак потрібно зварити. Взяти марлю, скласти в 4-6 шарів. У її серединку насипати мак гіркою, міцно зав´язати все це вузликом. Занурити мак у каструлю з киплячою водою, варити хвилин 20. Після цього трохи охолодити, висипати в чисту суху ємність, додати цукор і розтерти торцем качалки.
За матеріалами marafet.net