Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Вітаміни для шкіри

Вітаміни для шкіри

Сухість, лущення, в'ялість, передчасне старіння, запалення і подразнення - все це може бути результатом дефіциту вітамінів і мікроелементів в раціоні. Іноді, щоб позбутися від цих проблем, достатньо змінити своє харчування, скорегувати неправильну кулінарну обробку або додати в свій раціон продукти, яких особливо гостро потребує наша шкіра. Адже молодість і здоров'я набагато важливіше п'ятихвилинної насолоди всякими "шкідливостями", чи не так?


Відразу зазначимо заборонені продукти. Виключити потрібно будь-які консерви, надмірно солоні та гострі страви, продукти, що містять велику кількість жирів, штучних барвників і консервантів. Навіть консервовані ананаси, горошок, кукурудза, персики, а також мариновані огірочки і помідорчики - небезпечні вороги нашої молодості і краси.

Лущення і сухість дуже часто з'являються при низьковуглеводних дієтах. Недолік жирів заважає засвоєнню вітаміну А, який відповідає за еластичність і гладкість шкіри. Навіть весняне сонечко не порадує шкіру, позбавлену цього вітаміну. Сонце тільки постарить її. Адже з впливом ультрафіолету допомагає нам справлятися саме вітамін А. Головні джерела: будь-які помаранчеві овочі і фрукти. Для швидкої допомоги при особливо гострих станах можна купити живильний крем з підвищеним вмістом вітаміну А або жировий розчин все того ж вітаміну А. Але набагато більш тривалий і стійкий ефект досягається, звичайно ж, шляхом регулярного та збалансованого харчування.

Передчасне старіння. Відповідно до новітніх комплексних досліджень медиків і косметологів, шкіра піддається швидкому старінню через важкі метали і радіоактивні речовини, що потрапляють в організм. Вони виводяться в основному антиоксидантами. До них належать вітаміни С, А, Е і PP. Вітаміни захищають шкіру від пересушування і окислення, оберігають від шкоди, що завдається агресивним навколишнім середовищем. Вони також підсилюють стійкість до ультрафіолетового випромінювання. Головні джерела: темно-зелені, жовті, червоні чи помаранчеві фрукти та овочі (броколі, зелений салат, цибуля-порей, томати, оливки, болгарський перець, ягоди, кавун), мед, зелений чай.

Прекрасним засобом боротьби проти передчасного старіння є не тільки антиоксиданти, а й адсорбенти. Це всілякі каші та інші продукти, багаті клітковиною. Клітковина, немов віник, вимітає шлаки, що накопичилися в кишечнику. Токсини зникають, а шкіра від цього кращає на очах. Тільки не перестарайтеся! Надлишок клітковини призводить до розладів шлунку. Головні джерела: висівки, каші, овочі та фрукти (особливо які не піддавалися тепловій обробці).

Зморшки і запалення. Ймовірно, вам не вистачає поліненасичених жирних кислот. Це корисні жири, необхідні для того, щоб забезпечити захисні функції шкіри і підвищити її пружність. Крім того, вони відіграють важливу роль у процесі жирового обміну. Саме поліненасичені жирні кислоти сприяють вилученню жиру із жирових "депо" і його згорянню в процесі енергетичного обміну. Вони знижують згортання крові, надають жовчогінну та послаблюючу дію. А ще вони сприяють зменшенню рівня холестерину в крові.



Головні джерела: жирна риба (тунець, лосось, скумбрія, форель, оселедець), горіхи (мигдаль, фундук, волоський горіх), а також кунжут, гарбузове насіння, рослинні олії. На ранню появу зморшок може також впливати нестача вітаміну С. Цей вітамін запобігає утворенню глибоких зморшок і розгладжує дрібні зморшки, що тільки з'явилися. Оскільки при тривалій тепловій обробці, варінні у відкритому посуді вітамін С руйнується, рекомендуємо вживати в їжу свіжі або квашені овочі, свіжовичавлені соки, а також свіжі або квашені фрукти.

В'ялість і тьмяний колір. З ними бореться біотин (вітамін Н). Він важливий для підтримки здоров'я шкіри і гарного кольору обличчя. Головне джерело: горіхи, печінка, яєчний жовток, молоко та пивні дріжджі.

Ранки, тріщинки. Погано заживають ранки? З'являються тріщини? Швидше за все, вам не вистачає продуктів, багатих білком. Головне джерело: риба, курка, індичка, домашній сир, тофу. Вони забезпечують організм не тільки білками, а й амінокислотами, необхідними для оновлення шкірних покривів.

Ще одним можливим джерелом проблеми може бути нестача в організмі ензимів (або ферментів). Вони не тільки є невід'ємною частиною травлення, але і діють як каталізатори багатьох інших процесів життєдіяльності в організмі. Завдяки ним виробляється енергія, відновлюються тканини. Ніщо не працює в тілі без ензимів. Проте практично кожен з нас відчуває брак цих життєво важливих білкових молекул. Постійний стрес, кофеїн, алкоголь і погані екологічні умови згубно діють на утримання ензимів в організмі. При нестачі цих білкових сполук процеси в тілі сильно уповільнюються, хвороби трапляються частіше, шкірні покриви гірше відновлюються і старіння стає набагато помітніше. Білкові сполуки руйнуються при тепловій обробці. У термічно обробленої їжі ензими практично відсутні. Головне джерело: сирі продукти.

Почервоніння. Дуже часто причиною цього лиха стають занадто гострі страви, всілякі копченості, а також смажене. Якщо шкіра часто і легко червоніє, виключіть зі свого раціону копчене м'ясо, окісти, копчену ковбасу, десертні вина. Все це підвищує тиск і погано впливає на колір обличчя.

"Зірочки". Поява цих "прикрас" дуже часто пов'язана з недоліком вітаміну С. Саме цей вітамін необхідний для виробництва колагену, який забезпечує нормальний вигляд шкіри. При нестачі вітаміну С шкіра стає шорсткою ("гусяча шкіра"), дуже легко можуть виникати підшкірні крововиливи ("зірочки"). Вітамін С є одним з основних джерел краси шкіри. Його, як правило, гостро не вистачає в кінці зими і на початку весни.

За матеріалами shtukaturka.net

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас