Вибираємо суші: що це за риба?
Чи замовляєте ви суші (роли), чи сашимі (нарізана сира риба), ви напевно зіткнетеся з дивними назвами. Як правило, ці назви ґрунтуються на назві риби або морепродукту, з яких готується страва. Щоб вам було простіше розібратися:• Магуро (тунець) - класична риба в японських стравах, яка має темний рожевий колір.
• Сяке (лосось) - він може бути свіжим або копченим, і суші з ним будуть дуже смачними.
• Ебі (креветка) - в суші можуть використовуватися найрізноманітніші креветки, але найчастіше це так звані солодкі креветки амаебі.
• Унагі (вугор) - характеризується незвичайним солодкуватим смаком.
• Кані (краб) - як правило, в наших країнах використовується м'ясо сніжного краба.
Користуємося паличками правильно і вчасно
Отже, ви змогли вибрати і замовити суші, які припадуть вам до смаку. Але треба ж ще й упоратися з цими паличками... Насправді, замовляючи роли, а не сашимі, ви можете зітхнути з полегшенням. Адже нігірі і макі суші (а також каліфорнію, філадельфію і т.д.) можна їсти руками. Коли ж мова йде про сашимі, палички обов'язкові. Тут у вас є вибір: попросити навчальні палички, перев'язані резинкою, або подивитися посібники для навчання в інтернеті і навчитися справлятися паличками з упевненістю.Правила суші-етикету
1. Ніколи не показуйте паличками на людину. Це вважається дуже грубим жестом, навіть грубішим ніж вказувати на когось пальцем.2. Ні в якому разі не передавайте їжу за допомогою паличок. У японських буддистів, коли померлого члена сім'ї кремують, його кістки передаються з паличок в палички. Не варто псувати цим апетит.
3. Не змішуйте васабі з соєвим соусом. Замість цього наносіть гостру приправу на самі суші, перш ніж вмочити їх в соєвому соусі. І намагайтеся не намазувати купу васабі на суші: так, така гостра їжа – це прикольно, але образливо для суші-шефа.
4. Використовуйте імбир, тільки щоб освіжити смакове сприйняття. Не потрібно його їсти просто так разом з суші, імбир призначений лише для того щоб освіжити смакове сприйняття між стравами або після їди.
5. Не налягайте на соєвий соус. Не потрібно топити суші в соусі. Насправді, лише та частина, в якій є риба, повинна торкатися соєвого соусу. При цьому суші в ньому потрібно лише злегка вмочати.
6. З’їдайте за один раз. Зверніть увагу на те, що всі суші робляться такого розміру, щоб цілком вміститися в роті. Якщо ви почнете кусати рол або намагатися ламати його паличками, він почне розсипатися. Це не тільки негарно, але й нешанобливо по відношенню до суші і шефу.
Як бачите, багато правил суші-етикету досить незвичні для нас. Але спробуйте їх дотримуватися, щоб почати долучатися до справжньої культури поїдання суші.