Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Яка электроплита краща? Топ 2022

Яка электроплита краща? Топ 2022

Попри те, що більшість кафе, ресторанів і закладів громадського харчування поки ще обладнано газовими плитами, кількість користувачів, що віддають перевагу електроплитам, постійно зростає. Насамперед це пов'язано з тим, що за швидкістю нагрівання сучасні моделі електроплит впритул наблизилися до газових, а деякі та перевершують їх. Детальніше на сайті Техпром.

Другою причиною стрімкого зростання ринку електроплит став перехід у новобудовах на більш безпечні джерела енергії. Але найголовніший фактор – зручність експлуатації. Якщо підключення електроплити виконано правильно, такі побутові прилади мають практично необмежений термін служби.

Крім того, з ремонтом більшості несправностей можна впоратися самостійно, не залучаючи фахівців, без яких обслуговувати газове обладнання заборонено.

У цій невеликій статті ми розглянемо, які моделі пропонують виробники, і як вибрати плиту “під себе”.

Як вибрати електричну плиту

Перед тим як визначитися, яку електричну плиту вибрати, розглянемо основні критерії, за якими користувачі визначають, яка електрична плита краща для їхньої кухні.

За якими параметрами вибирається плита на кухню horeca

Перш ніж віддати перевагу тій чи іншій моделі, необхідно визначити, чи підійде ця плита за розмірами, типом і кількістю конфорок, матеріалом робочої поверхні.

Важливе значення мають параметри духової шафи.

І лише після цього можна вибирати модифікацію з необхідним набором додаткових функцій. Розглянемо основні параметри докладніше.

Підбір плити за габаритами

Найчастіше габарити електроплит "підлаштовують" під розміри існуючого кухонного гарнітура або під дизайнерські рішення кухні, з урахуванням наявного вільного простору.

Розміри електроплит різних виробників стандартизовані. Їх висота зазвичай становить від 85 см, а ширина і глибина можуть змінюватися в залежності від конфігурації та особливостей приміщення.

Розміри електричних плит у глибину найчастіше вибирають рівними 60 см, але для мініатюрних приміщень випускаються і 50-сантиметрові моделі.

Розміри електроплити завширшки найчастіше становлять 60 см, але виробляються і 50 сантиметрові версії для малогабаритних приміщень та 90 сантиметрові – для великих кухонь.

Матеріал робочої поверхні електроплити

Існує два типи варильних панелей: класична, зі встановленими на ній нагрівальними елементами, і плоска, з прихованими нагрівачами під керамічним покриттям.

Залежно від типу нагрівальних елементів для виготовлення поверхонь використовуються різні матеріали.

Для чавунних або сталевих конфорок основу виконують з емальованої або нержавіючої сталі.

Емальовані поверхні відрізняються практичністю, невисокою ціною і широкою гамою кольорів, але вони бояться сколів і тріщин, на місцях яких утворюється корозія. Позбавлено цих недоліків поверхні з нержавіючої сталі.

Вони характеризуються високою міцністю, зовнішньою привабливістю й не бояться корозії та перепадів температур. Серед недоліків – необхідний особливий догляд із застосуванням спеціальних засобів, а також вищий цінник.

Плити для кухні зі стрічковими, галогенними, індукційними та рапідними нагрівачами мають склокерамічні поверхні. Серед переваг матеріалу – ідеальна рівність і гладкість, зовнішня привабливість та зручність догляду.

Вони витримують дуже високі температури, дуже швидко нагріваються та остигають. Попри достатню міцність, матеріал боїться різких перепадів температур та так званих точкових ударів.

Крім цього, вартість таких плит значно вища за традиційні, а для приготування страв повинен використовуватися спеціальний різновид посуду з ідеально плоским дном відповідного зоні нагрівання розміру.

А для індукційних плит вона повинна бути виконана з "магнітного" матеріалу.

Особливості різних типів конфорок

Звичні класичні конфорки із чавуну застосовують спільно з емальованими або нержавіючими поверхнями.

Найчастіше можна зустріти моделі зі швидким нагріванням (відзначаються червоним кружком по центру) і так звані автоматичні (маркуються білим колом посередині).

До переваг таких конфорок відносять невисоку вартість, а до недоліків – повільне охолодження.

Також раз на кілька років доводиться міняти конфорки на нові через їхню деформацію.

У склокерамічних плитах найчастіше застосовуються так звані рапідні конфорки. Нагрівання посуду здійснюється ніхромовою спіраллю, що розжарюється.

Основним плюсом такого типу конфорок ‘ швидкість нагрівання, а мінусом – сильне розігрівання поверхні. Потужність зони нагрівання залежить від діаметра. ККД рапідних конфорок набагато перевищує показник чавунних.

У галогенних марках конфорок ніхромова спіраль поєднана зі спеціальною галогенною лампою. Шляхом цього конфорка нагрівається практично миттєво, а час закипання води суттєво скорочується. Такі нагрівачі хоч і ефективніші за попередні, але менш надійні.

У нагрівачах типу Hi-Light встановлюються стрічкові елементи, які споживають більше електроенергії, шляхом чого забезпечують велику тепловіддачу. Така конфорка нагрівається лише за 5 секунд. Зазвичай чисто "стрічкових" плит не виробляють, але такі конфорки встановлюють у комбінованих моделях, спільно з галогенними та рапідними нагрівачами.

Одним з останніх нововведень є індукційні конфорки. Їхньою особливістю вважається те, що вони розігрівають не поверхню, а безпосередньо дно посуду. Це відбувається шляхом вихрових струмів, що утворюються в посуді електромагнітною котушкою.

Якщо каструлю прибрати з конфорки, нагрівання відразу ж припиняється, що робить експлуатацію такого обладнання безпечнішим. ККД індукційних нагрівачів може досягати 90%, але при цьому вони споживають досить багато електрики, і для них потрібний спеціальний посуд.

Кількість конфорок може змінюватися від 2 до 6 і безпосередньо залежить від розмірів поверхні. Так електричні плити 60х60 зазвичай мають 4 конфорки однакової чи різної потужності, чого цілком достатньо для невеликого кафе чи бістро.

Але існують і мініатюрні моделі з 1 або 2 нагрівальними елементами, які найчастіше використовуються як переносні. Для моделей з 6 конфорками зазвичай потрібна ширша варильна поверхня (зазвичай 90 см).

У чому переваги електричних плит перед газовими?

Основною перевагою електроплит вважається їхня безпека.

Крім цього в процесі приготування будь-яких страв не утворюються продукти згоряння і кіптяви, що сприятливо впливає на мікроклімат у приміщенні.

У електроплитах є можливість встановлення температури нагріву з максимальною точністю. Правда в плитах з чавунними конфорками точно відрегулювати нагрівання ТЕНа навряд чи вдасться, але в духовках та моделях зі склокерамічним типом поверхні це вже реалізовано.

Крім цього, доглядати за поверхнями електроплит значно простіше, особливо за склокерамічними.

До недоліків, які має електрична плита відносять більшу ціну, абсолютну залежність від наявності електрики, а також вищі експлуатаційні витрати шляхом дорогої електроенергії.

Рекомендації щодо встановлення та експлуатації

Перед тим, як вибрати електроплиту, необхідно перевірити стан внутрішньобудинкової проводки.

Якщо перетин жил дроту до розетки, куди буде включено електроплиту, невеликий – краще відразу прокласти окремий промінь від електрощитка трижильним проводом з перетином не менше 3 квадратних міліметрів. Захисний автомат слід вибрати на струм 32 А.

Не слід розміщувати електроплиту поблизу раковини чи холодильника.

Для склокерамічних плит одразу краще придбати окремий комплект посуду, що відповідає вимогам, зазначеним у посібнику користувача.

Для чищення слід використовувати засоби, рекомендовані виробником. Не можна використовувати жорсткі щітки та скребки, здатні пошкодити будь-яку поверхню.

Якій моделі електричної плити віддати перевагу

Якщо вам важко визначитися, яку електричну плиту купити, відгуки користувачів допоможуть вам у правильному виборі.

Ми склали невеликий рейтинг електроплит, заснований на користувальницьких уподобаннях. Для зручності ми згрупували моделі на кшталт варильної поверхні.

Недорогі моделі електроплит із чавунними конфорками

Якщо бюджет для облаштування кухні обмежений, найкращим варіантом стане одна з електроплит з верхньою поверхнею з металу та конфорками різної потужності. Вони прості в обслуговуванні та найголовніше – на них можна використовувати будь-які види посуду.

Електрична плита промислова ЕПК-2Б СТАНДАРТ

Завдяки металевій поверхні плита надійно захищена від випадкових ударів і падінь посуду. Модель виконана без духовки.

Дещо незручним користувачі вважаю загальний для всіх конфорок індикатор. Конфорки мають однаковий розмір і потужність, що дозволяє зручно користуватися посудом різного діаметру та уникнути перевитрати електрики.

Електрична плита з плавним регулюванням потужності ЕПК-3Ш СТАНДАРТ

Ця бюджетна плита з духовкою українського виробника має 3 чавунні конфорки. Габарити моделі становлять 1200 x 700 x 850 (мм). У комплект поставки входить духова шафа.

До відмінних особливостей духовки можна віднести її оригінальну склепінчасту форму і більшу місткість. Двері забезпечують безпеку користувача. До недоліків користувачі відносять відсутність конвекції.

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас