Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Коли і як пропонувати малюку молюсків?

Коли і як пропонувати малюку молюсків?
 

Молюски, як лобстер, краб або креветка, можна пропонувати малюкові раніше, ніж ви можете подумати. Тому сьогодні ми поговоримо про те, коли можна вводити в раціон крихітки ці морепродукти, і як зробити це безпечно.

Коли дитині можна запропонувати молюски?

Молюски, особливо креветки, краби та лобстери є поширеними алергенами. Тому вони не повинні бути присутніми в меню першого прикорму. Але й усупереч старому підходу, чекати надто довго із запровадженням даних морепродуктів не варто.

Незважаючи на те, що раніше вважалося, що більш пізнє введення алергенів у раціон малюка зменшує ризик алергічної реакції, Американська Академія Педіатрії (AAP) сьогодні говорить про те, що цьому немає доказів. Після того, як педіатр дав вам зелене світло на введення прикорму, і ваша дитина спробувала кілька менш алергенних продуктів, таких як овочі та фрукти, можна обговорювати з дитячим лікарем і введення морепродуктів у раціон малюка.

Пропонуючи малюкові молюсків вперше, робіть це вдома – так вам буде простіше відстежити реакцію його організму на новий продукт. У цей час не вводьте інших нових продуктів у раціон дитини. І з молюсків пропонуйте щось одне – краба, креветку чи лобстера.

Як приготувати молюски для прикорму?

Незважаючи на те, що давати пробувати молюсків малюкові можна досить рано, вам варто приділити особливу увагу їхньому приготуванню, щоб зробити страву безпечною для малюка. Особливо це стосується blw-прикорму, коли продукти дитині пропонуються у форматі «пальчикової їжі».

Щільна і трохи тягуча текстура багатьох молюсків, особливо креветок, небезпечна ризиком задухи для малюків. Це означає, що такі продукти варто дуже дрібно нарізати (розміри шматочків не більше горошини), а панцир і хвостик повністю видаляти. До 9 місяців дитина навряд чи зможе сама брати такі шматочки, але їх можна додавати до інших страв.

! Нарізавши морепродукт, перед подачею ще раз ретельно перевірте його пальцями на наявність дрібних шматочків панцира.

Як приготувати молюски для прикорму 6+ місяців

Дрібно наріжте або подрібніть у блендері морепродукт і додайте його до густих страв прикорму чи їжі шматочками. Наприклад, для цього чудово підійдуть котлетки з відвареної та протертої квасолі, пюре із солодкої картоплі або авокадо, хумус.

Як приготувати молюски для прикорму 9+ місяців

Ваш малюк напевно вже розвинув так званий «пінцетний захват». А це означає, що він може брати пальчиками дрібні шматочки їжі. Тим не менш, дуже щільна і гумова текстура морепродуктів все ж таки важко жується, цьому малюкам до року все ще краще додавати м'ясо молюсків до інших страв.

Як приготувати молюски для прикорму 12+ місяців

Більша кількість зубів і розвиненішанавичка жування тепер дають малюкові можливість самостійно пережовувати туге м'ясо морепродуктів. Але ви все ще повинні нарізати його маленькими шматочками розміром не більше горошини, щоб дитина брала їх пальчиками або навіть намагалася наколоти на вилку. Не давайте малюкові великі шматки морепродуктів або цілі креветки, тому що прожувати їх буде набагато складніше, і вони можуть застрягти у горлі дитини.

Корисність молюсків для немовлят і тоддлерів

Буквально всі молюски багаті на білок і є одним з найкращих джерел заліза – мінералу, який допомагає організму переробляти кисень. А ще в них містяться цинк та магній, необхідні для зростання та здорового розвитку малюка.

Чи може у дитини бути алергія на молюски?

Морепродукти – одні з найпоширеніших алергенів, особливо креветки, лобстери та краби. У більшості випадків алергія на них з'являється у дорослому віці, але й за реакцією дитячого організму варто уважно спостерігати.

Ймовірно, це алергія, якщо невдовзі після споживання морепродукту (протягом найближчих хвилин чи годин) у малюка з'явилися якісь із наступних симптомів:

- висип;
- свербіж;
- набряклість шкіри, губ або язика;
- чхання;
- хрипіння;
- відчуття кому в горлі або утруднене ковтання;
- нудота, блювання, біль у животі чи діарея;
- утруднене дихання.

Незважаючи на те, що діти часто переростають харчову алергію на такі продукти, як яйця, молоко, пшениця та соя, алергія на морепродукти, як правило, зберігається на все життя. На щастя, це не означає, що малюк ніколи не зможе їсти жодних морепродуктів. Алергія на них може бути різною, і зазвичай люди з алергією на певні дари моря все ж таки можуть їсти рибу і деяких молюсків, як устриці, мідії, гребінці і т.д.

Якщо ви підозрюєте алергію на морепродукти у своєї дитини, виключіть їх із дитячого раціону та поговоріть про симптоми з педіатром. Лікар може призначити алергопроби, щоб підтвердити або спростувати діагноз. Якщо ж алергічна реакція настільки серйозна, що може загрожувати життю дитини (утруднене дихання, набряклість), негайно вкликайте швидку.

Молюски та ризик задушення у малюків

Щільна, жувальна текстура м'яса багатьох молюсків дійсно становить небезпеку задухи для малюків. Тому вам необхідно не тільки дрібно нарізати і ретельно очищати їх від панцира і перевіряти ще раз, щоб у м'ясі не залишилося навіть найменших його фрагментів, але і годувати малечу тільки під постійним наглядом.

! Ніколи не годуйте малюка у напівлежачому положенні, під час ходьби, поїздки в машині чи гри.

Ваша малеча може не відразу оцінити смак морепродуктів. Але пропонувати їх малюкові в безпечному форматі завжди варто. Вони дуже корисні і, хто знає, можливо у вас підростає справжній гурман!

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас