Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Поради щодо правильного споживання їжі

Правила здорового харчування

1. Не плутайте апетит і голод. Їжте тільки при відчутті голоду.

Голод - це голос, що йде з Вас, який говорить, що потрібна їжа для підтримки нормального функціонування діяльності організму.

Апетит - це Ваша звичка. Він може визначатися різними обставинами - настанням певного часу доби («обід о 13:00»), запахом або видом їжі («тортик ...») і т.д.

Апетит часто може супроводжуватися почуттям порожнечі в шлунку, пригніченістю, загальною слабкістю. Але глибинна причина тут - психологічна. І якщо Ви відчуваєте слабкість, це не означає, що Ваш організм на межі виснаження.

Таким чином, голод - реальна потреба в їжі, заснована на фізіології людського організму. Апетит - це лише прагнення до їжі, яке є наслідком взаємодії різних зовнішніх факторів.

Приклад: на обід ви з´їли суп, друге і фрукт. Залишився смачний солодкий рулетик, і з´їсти його Вас підштовхує апетит, а не почуття голоду.

І пам´ятайте - найкращий час для перетравлення з 11 до 14 і з 16 до 20 години.

2. Пийте воду замість їжі.

Вранці, перед першим прийомом їжі не пізніше, ніж за півгодини, необхідно випити як мінімум склянку теплої води. Можна додати у воду сік свіжого лимона.Також протягом дня намагайтеся випивати літр води (не чаю та кави, а води), це буде сприяти травленню, очищенню організму і зменшить відчуття голоду.

3. Не пийте під час їжі!

Дослідження показали, що рідина, знаходячись в шлунку в середньому 10 хвилин, і йдучи далі по травному тракту, забирає з собою шлункові соки, потрібні для травлення. Наслідок - порушення травлення. Тому лікарі рекомендують не пити воду/чай/каву після їжі!

Вихід: воду краще пити за 15 хвилин до їжі, через 30 хвилин після прийому фруктів і овочів, через 120 хвилин після прийому крохмалів, через 240 хвилин - після прийому м´ясного.

Тут же слід зазначити, що і холодні, і гарячі напої гальмують і ускладнюють травлення. Тому воду пити краще ледь теплу (30 - 40 градусів).



4. Не їжте при нездужанні.

У Вас коли-небудь була висока (38-39 градусів) температура? Згадайте, чи хотіли Ви їсти в цей час? Найменше тоді Ви думали про їжу. Тому, якщо Ви відчуваєте нездужання, якщо у Вас щось болить - не напихайте себе їжею. Організм не даремно відмовляється від неї в ці моменти - він мобілізує всі свої сили на боротьбу з недугою. А прийом їжі буде віднімати у нього можливість це зробити. У цьому плані собаки і кішки набагато розумніші людей - коли їм погано, вони просто лежать і чекають, коли їх організм впорається з недугою.

5. Не їжте до, під час і після важкої розумової чи фізичної роботи.

Будь-який спортсмен знає, що їсти можна тільки за 2 години (а краще - більше) до тренування. Причина проста - якщо він поїсть за годину до нього або під час - то організм буде витрачати грандіозні обсяги сил на травлення. Це вплине на Вашу віддачу під час тренування - вона буде істотно нижчою. До того ж, все одно процеси травлення будуть порушені - нетравлення, нездужання - все це буде чекати на Вас. Аналогічна ситуація - з розумовою роботою. Ви знаєте, що діяльність мозку споживає більше енергії, ніж діяльність самого тіла? І пропорція ця - приблизно 70/30. Тобто70% споживає мозок, 30% - тіло. Тому для розумової роботи порада № 3 ще більш актуальна.

6. Перекушуйте фруктами або сухофруктами.

Якщо має бути важкий день, або ж у Вас не буде можливості перекусити вдома, візьміть з собою фрукти або волоські горіхи. Коли виникне почуття голоду, то замість того, щоб з´їсти шоколадний батончик, куплений в найближчому магазині, фрукти стануть чудовою альтернативою в їжі. Найкраще підійдуть банан або груша, так як вони швидко вгамовують голод і примушують відчувати себе ситим.

7. Не переїдайте.

Скільки можна з´їсти за один прийом? Йоги кажуть - стільки, скільки вміщується у двох долонях, складених разом. Можна піти на хитрість і замінити в будинку звичайні тарілки на маленькі - оптично їжі багато, а фактично як раз стільки, щоб не переїдати.

8. «Коли я їм - я глухий і німий».

Приказка з дитинства актуальна для всіх. Під час їжі не можна розмовляти і відволікатися, не тільки на бесіду, але і на телевізор, книгу, журнали і т.д. Розмови розпилюють енергію і погіршують циркуляцію повітря.

9. Жуємо, жуємо і ще раз жуємо.

Зуби дані нам не для прикраси, а для ретельного пережовування їжі, тому їжу потрібно ретельно пережовувати, а не ковтати швидко. Їжу треба приймати спокійно. Якщо ви поспішаєте, то краще буде для вас, якщо ви пропустите їжу, ніж чим ви її з´їсте. Багато людей мають звичку швидко їсти, погано пережовувати їжу і ковтати її шматками. Це веде до порушення травлення, переїдання та відкладення жиру. Не помічали, що люди, які ретельно пережовують їжу, більшою мірою - підтягнуті і стрункі?

10. Відразу після їжі не можна спати.

Якщо відразу після їжі лягти спати, це призведе до ослаблення всіх процесів, що протікають в тілі. Сон не сприяє засвоєнню їжі. Спати можна після їжі через годину або півтори.

За матеріалами edaplus.info

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас

Схожі статті

|

Роздільне харчування. Деякі правила сумісності продуктів

Яка ж смачна українська кухня! Одразу в уяві постають вареники з сиром, борщ з пампушками, дуже популярна у нас картопля, найчастіше як гарнір до м’ясної страви… Те що всі ці продукти калорійні – розуміє кожен, але що ці, традиційні для нас, поєднання продуктів є неправильними, з точки зору роздільного харчування, і таке їх споживання може принести шкоду нашому організму – знають, мабуть, не всі.

Роздільне харчування: плюси і мінуси

Важко знайти людину, яка б не чула в наші дні про роздільне харчування. А ті, що бажають позбутися зайвої ваги, напевно, хоч раз намагалися застосовувати його принципи на практиці. В останні роки число прихильників роздільного харчування стрімко збільшується і в загальному захопленому хорі тонуть голоси опонентів, які призводять часом дуже розумні доводи. У плюсах і мінусах цього типу харчування ми і спробуємо розібратися.