Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Ранні кавуни: варто купувати, чи ні?

Ранні кавуни: варто купувати, чи ні?

На ринках уже з’явилися перші кавуни та дині і дехто охоче купує їх. Проте медики запевняють – ранні баштанні можуть бути вкрай шкідливими для здоров’я.



Кавун містить 88-94% води, 9% цукрів (фруктозу, глюкозу і сахарозу), вітаміни В1, В2, С, каротин і мінеральні солі. Ці речовини благотворно впливають на процес травлення. Окрім того, кавун є найкращим сечогінним засобом, очищає організм, особливо печінку та нирки, від шкідливих речовин, допомагає при розладах шлунку, нейтралізуючи в ньому надлишок кислот. Кавуни рекомендують тим, у кого схильність до утворення каменів в печінці і нирках, слабка серцево-судинна система.

Проте ранні кавуни можуть бути шкідливими через високий вміст нітратів. Щоб їх уникнути, є декілька правил, яких варто дотримуватися при купівлі кавунів.

Якщо постукати по кавуну і здається, ніби б’єш по приспущеному м’ячу, кавун „перегодований” хімією. Якщо при здавлюванні кавун не тріщить, це також одзначає, що він дозрівав за допомогою великої кількості добрив. У кавуна з надміром нітратів м’якоть бліда, з товстими жовтими прожилками. Зріз його товстий і навіть глянсовий на вигляд (а повинен іскритися цукровими крупиночками). Якщо ж розкришити м’якоть у склянці з водою, то рідина стане червоною або рожевою, тоді як здоровий кавун просто зробить воду каламутною.

Медики радять не надрізати кавун на ринку. Адже шкірка і лезо ножа можуть бути брудними і є ризик заразитися гепатитом або іншою хворобою.

А перші ознаки отруєння нітратами такі: підвищена стомлюваність, сильний головний біль, нудота, блювота і діарея.

За матеріалами pravda.if.ua

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас